piątek, 4 lipca 2014

5 pomysłów na zdrowy (i smaczny) deser dla dziecka


Mówią, że ortodoksja jest gorsza od faszyzmu. Dlatego moje dzieci poznały smak czekolady i zabójczego cukru. Ale czasami fajnie jest zrobić deser, który będzie bez cukru. Dzieci zjedzą ze smakiem. A ja poczuję, że nie jestem wyrodną matką ;)



Te desery są przetestowane i na dzieciach, i na dorosłych. Wszyscy żyją, nikt nie czuł się zmuszony do jedzenia dziwnych rzeczy. Czyli że polecam :)

1. Budyń malinowy



Pamiętacie, jak pisałam Wam o walce z kaszą jaglaną? A raczej z moimi dziećmi o jedzenie kaszy jaglanej? W tym deserze nikt nie wie, że właśnie ją zjada.

Składniki:
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki waniliowego mleka sojowego (ale może być spokojnie krowie)
  • łyżka oleju kokosowego
  • 4 łyżki miodu
  • szklanka malin

Kaszę płuczemy i przelewamy wrzącą wodą. Mleko gotujemy i wrzucamy do niego olej oraz kaszę. Gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy mleka (chyba, że ktoś lubi delikatny aromat przypalonej kaszy). Maliny miksujemy z miodem. Łączymy z ugotowaną kaszą. Wszystko blendujemy chwilę. Sprawdzamy, czy jest wystarczająco słodkie. Jeśli nie - dodajemy miodu lub cukru. Przekładamy do pucharków i wystudzone chłodzimy około godziny w lodówce.



2. Krem czekoladowy z awokado



Składniki:
  • 1 miękkie awokado
  • pół banana
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki syropu z agawy (ale może być też miód)
  • jeśli nie zamierzacie dzielić się kremem z dziećmi, dodajcie 2 łyżki rumu, albo innego alkoholu.

Wszystko miksujemy. Wstawiamy do lodówki i staramy się nie wyjeść deseru przez około 2 godziny.


3. Ciastka owsiane



Pyszne i zdrowe. Robi się je błyskawicznie. Równie szybko znikają.

Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • szklanka mąki (ja daję orkiszową, ale może być też pszenna)
  • 50 g miękkiego masła (albo oleju kokosowego)
  • 2 jajka (można zastąpić je rozgniecionym bananem i 50 g tłuszczu)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 5 łyżek syropu z agawy lub miodu
  • bakalie: np. garść rodzynek, pół posiekanej gorzkiej czekolady i garść wiórków kokosowych

Wszystko łączymy w misce. Ugniatamy masę. Jeśli nie chce się nam lepić, można dodać mleko. Na blasze kładziemy papier do pieczenia. Nabieramy masę łyżką i formujemy kulki. Spłaszczamy i pieczemy w 160 stopniach około 15 minut. 



4. Muffinki jabłkowe



Zmodyfikowana wersja tego przepisu. Tym razem udało się je upiec bez jajek i bez cukru. Były trochę mniej puszyste, ale nadal smaczne.

Składniki:
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej (ale można użyć 500 g tylko jednej z tych mąk)
  • 250 ml mleka sojowego waniliowego
  • 6 łyżek syropu z agawy lub miodu (można mniej, ale będzie rzecz jasna mniej słodkie)
  • 4 średnie jabłka, starte na grubych oczkach
  • 2 garście rodzynek
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 120 ml oleju
  • szczypta soli

Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaję sól i cynamon. Mleko mieszam z olejem i syropem z agawy. Wlewam do mąki, dodaję pozostałe składniki. Mieszam łyżką. Piekę w 180 stopniach przez około 20 minut. Jeśli ciastka wydadzą się Wam za mało słodkie, można posypać je cukrem pudrem. Ale nawet moim dzieciom smakuje. A to są naprawdę wybredne podniebienia.




5. Chleb bananowy



I na koniec największy hit. Ciasto, które znika jeszcze gorące. Banalnie proste w przygotowaniu, a jego smak zmienia się w zależności od dodatków. Koniecznie je zróbcie. Przepis znalazłam na niezastąpionej jadłonomii i lekko go przerobiłam.

Składniki:
  • 3 banany (mogą być takie wychodzące)
  •  pół szklanki mąki orkiszowej
  • szklanka mąki pszennej (można dać tylko pszenną, lub tylko orkiszową)
  • 4 łyżki syropu z agawy (lub miodu)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego (albo zwykłego)
  • ulubione dodatki: np. garść rodzynek, garść posiekanych nerkowców i pół tabliczki czekolady, albo wiórki kokosowe, żurawina i migdały... Co tylko lubicie

Banany rozgniatam widelcem. Dodaję płynne składniki i mieszam trzepaczką. Mąki przesiewam z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszam wszystko razem, dodaję bakalie i czekoladę. Delikatnie mieszam i przekładam do wysmarowanej olejem keksówki. Piekę w 180 stopniach około 40 minut.

2 komentarze:

  1. Ciastka owsiane z żurawiną królują u naszego dwulatka od dawna i bardzo smakują ;) z pewnością spróbuję pozostałych propozycji :) pozdrawiam http://kura-domowa-na-obcasach.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń