Ciasto drożdżowe kojarzy się Wam z papraniem, wyrabianiem i upierdliwością wszelaką? Ten przepis udowodni, że może być inaczej :)
Bez wyrabiania, bez modlenia się o wyrośnięcie, bez żadnych skomplikowanych procedur. I zawsze wychodzi. Można zrobić bez dodatków, ale genialnie smakuje również z owocami. My teraz jemy je ze śliwkami.
Składniki ciasta:
o 10 dkg drożdży (pokruszonych)
o 1 cukier waniliowy
o 1 szkl. cukru
o 4 roztrzepane jajka
o 1 szkl. oleju
o ¾ szkl. mleka
o 4 szkl. mąki
o szczypta soli
Składniki kruszonki:
o 1/3 kostki masła
o ½ szkl. mąki
o ½ szkl. cukru
Składniki w podanej kolejności układamy w misce (plastikowej lub drewnianej). Nie mieszamy. Przykrywamy, wkładamy na 2-4 godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz