środa, 9 października 2013

Najprostsze ciasto drożdżowe EVER



Ciasto drożdżowe kojarzy się Wam z papraniem, wyrabianiem i upierdliwością wszelaką? Ten przepis udowodni, że może być inaczej :)


Bez wyrabiania, bez modlenia się o wyrośnięcie, bez żadnych skomplikowanych procedur. I zawsze wychodzi. Można zrobić bez dodatków, ale genialnie smakuje również z owocami. My teraz jemy je ze śliwkami.
   
 Składniki ciasta:
o   10 dkg drożdży (pokruszonych)
o   1 cukier waniliowy
o   1 szkl. cukru
o   4 roztrzepane  jajka
o   1 szkl. oleju
o   ¾ szkl. mleka
o   4 szkl. mąki
o   szczypta soli

Składniki kruszonki:
o   1/3 kostki masła
o   ½ szkl. mąki
o   ½ szkl. cukru

Składniki w podanej kolejności układamy w misce (plastikowej lub drewnianej). Nie mieszamy. Przykrywamy, wkładamy na 2-4 godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy, mieszamy drewnianą łyżką, wykładamy na blachę i kładziemy owoce.


Składniki kruszonki mieszamy i posypujemy nią ciasto.


Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy 45-50 min. w 170 stopniach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz