piątek, 6 września 2013

Nuggetsy bez tłuszczu


Ten przepis jest genialny. Do tej pory nuggetsy kojarzyły się z fastfoodem ociekającym tłuszczem. Tutaj produkt końcowy nie zawiera nawet grama tłuszczu, a dzieciakom i tak smakuje (przynajmniej mojemu :) ).
Do wykonania najlepiej oczywiście mieć kurę z wolnego wybiegu, która do momentu spotkania nas wiodła szczęśliwe życie. Taką, która nie przeżyła zawodu miłosnego, porodu w polskim szpitalu i nie widziała żadnego odcinka "Pamiętników z wakacji". Najlepiej jeśli własnoręcznie ją upolujemy, oskubiemy, wypatroszymy itd. Pozostałe wyrodne matki mogą kupić pierś w sklepie.

Składniki:
  • pierś z kurczaka,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • przyprawy (takie jakie lubią Wasze dzieci, ja dodaję odrobinę soli, pieprzu i musztardy).

Pierś gotujemy w wodzie. Studzimy, kroimy na mniejsze kawałki. Blendujemy z jajkiem i przyprawami. Formujemy kształty, obtaczamy w bułce tartej. Układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy ok. 10 min. w 200 st. C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz